KDH navrhuje odvodové prázdniny pre firmy, ktoré zamestnajú absolventov

01.03.2012 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) - Strana KDH chce v rámci riešenia nezamestnanosti mladých ľudí zaviesť odvodové prázdniny pre firmy, ktoré zamestnajú absolventov slovenských škôl. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom v Bratislave informoval predseda strany Ján Figeľ. "Zákon o odvodových prázdninách považujeme za veľmi logický a racionálny návrh, ktorý bude lepší než rozsiahle a finančne náročné stimuly pre podniky, aby tu ostali alebo zamestnávali ľudí," vyhlásil Figeľ. Dĺžka odvodových úľav na absolventov by mala byť odstupňovaná podľa sociálnej situácie v jednotlivých slovenských regiónoch. Všeobecne sa však má pohybovať v rozmedzí 1 až 3 roky.

Druhým návrhom na zníženie nezamestnanosti medzi absolventmi z dielne KDH je vznik funkčného University – Business fóra. Jeho výsledkom by mala byť možnosť praxe v skutočných podnikoch už počas štúdia. "Som presvedčený, že aj Slovensko potrebuje takýto rámec," podotkol Figeľ.

Ako povedal ekonomický expert KDH Miloš Moravčík, strana chce na vysokých školách zaviesť polročnú prax pre študentov, ktorá je podľa neho neoddeliteľnou súčasťou samotného štúdia. "Ja som sa preto rozhodol zorganizovať petíciu za prax pre vysokoškolákov. Pridalo sa k nej už viac ako 2000 mladých ľudí po celom Slovensku," uviedol Moravčík a dodal, že podľa reakcií chcú aj študenti viac praxe a menej teórie.

Tretím krokom, ktorý chce KDH urobiť, je rozšírenie možností študijných pobytov pre študentov v zahraničí. "Presadzujeme, aby školy ponúkali svojim študentom zahraničné stážové a študijné programy v širšej miere, nakoľko práve ich osobná skúsenosť im môže skvalitniť štart do pracovného života," informoval predseda Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Branislav Rajčáni.
 

Vyberte región